Piatra de temelie a actualei biserici, a fost pusa in timpul Preotului Ene Dumitrescu, fost protopop al Ploestiului in anul 1912, desi pisania arata ca s-a ridicat pe locul unui alt locas mai vechi: "Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica s'a zidit din temelie in zilele acestea, unde se praznuieste hramul Sfintei Troite si intru lauda Sfantului mucenic Panteleimon, in Domnia Mariei Sale Io Alixandru Nicolae Sutu Voivod, si prin blagoslovenia Prea Sfinteniei Sale parintelui [chirio] chir Nectarie, si cu silinta si osteneala celor mai jos pomeniti ctitori: Postelnicu George Brutaru, Dinu Brutaru, Nicolae Pascaru, George Armanu, Mihalache Ion, Sima Carstea, Stancu Ionita, Ion Dumitrache, Matei Scarlat, Necolae Radu, Kuna Hagica, Nitu Ghiorghi Anghel, Dinu Pascaru, Stan Voicila, Serd Iordache Nicol., Ion Mesteru Kruciaru, Milu Petraru; leat 1819".
Biserica are forma de cruce, iar in cuprinsul sau se desfasoara, intr-o unitate perfecta, toate incaperile traditionale: pridvor, pronaos, naos si altar, deasupra carora se inalta trei turle (arhitect Toma T. Socolescu).
O data cu venirea Preotului Petre Tariceanuau fost continuate lucrarile de tencuiala, tamplarie, cafasul si catapetesma. Lucrarile au fost terminate in 1930.
Intre anii 1932-1936, a fost executata pictura in ulei de pictorul italian Umberto Marchetti, in stil neo-apusean.
In urma cutremurului din 1940 Biserica a fost afectata grav, iar turla mare a Biserici s-a prabusit impreuna cu o parte din zidurile naosului ceea ce a impus ca in 1946 intocmirea unui proiect genral de lucrari din care s-a executat: din beton armat, stalpii si centurile de sustinere a turlei, care a fost rezidita, s-au refacut zidaria naosului, acoperisul, tencuiala interioara si exterioara, preoti fiind Victor Iliescu si Alexandru Slavescu.
Lucrarile de consolidare si refacere au continuat cu tencuirea, in 1956, a peretilor naosului, iar in 1964-1965 cu reparatii, tencuieli si zugraveli la pronaos, pridvor si turlele mici.
In anul 1966, lucrarile de reparatii au ajuns la acoperis, schimbandu-se invelitoarea veche din tabla cu alta noua.
Intre 1967-1969, pictorii Profeta Eugen si Zemlika Victor au executat pictura in pridvor, naos, parte din pronaos si altar si, totodata, au restaurat pictura veche.
Acest sfant locas cu hramul Sf. Mucenic Pantelimon S-a resfintit la 27 iulie 1969, in vremea inteleptei arhipastoriri a Vrednicului de pomenire, Parintelui Patriarh Justinian.
Biserica avea sa treaca insa printr-o noua si grea incercare. Cutremurul din 1977 a afectat grav peretii, ceea ce a impus efectuarea, incepand din 1977, pana in 1994, a unor noi lucrari de reparatii, consolidari si de repictare a intregii suprafete interioare, sub conducerea Pr. Paroh Ioan Nicolae.
Aceasta Sfanta Biserica a fost pictata in intregime din nou in tehnica fresca in anul 1982 de pictorul prof. univ. Petre Achitenie din Bucuresti,iar stilul acestei este neo-catalan, caracteristica noii picturi consta in supradimensionarea staturii sfintilor.
Dupa incheierea tuturor lucrarilor de renovare si repictare, biserica a fost resfintita, la 21 noiembrie 1994, de catre P.S. Vincentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal, de sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, care a ramas ca al doilea hram al Bisericii.
Dupa anul 1998 sub coducera Pr. Paroh Buldan Petre, si a Preotului Hagiu Gabriel s-au facut urmatoarele lucrari :
- s-a refacut acoperisul Bisericii in totalitate cu tabla noa
- s-au lucrari de tecuieli exterioare si zugraveli
- a fost refacuta tamparia in intregime
- a fost instalata cetrala de incalzire (pentru perioada iernii)
- au fost instalate 5 unitati de aer conditionat (pentru perioada verii)
- biserica a fost imbogatita cu policandre.
Clopotnita executata in 1947 sub conducerea Preotilor Alexandru Slavescu si Vasile Constantinescu din profile metalice.
In 1995 sub coordonarea Pr. Ioan Nicolae si a Pr. Leonte Frangu, s-a inceput constructia actualei clopotnite ce a fost terminata in anul 2000 sub conducera Preotilor Buldan Petre si Hagiu Gabriel.
S-a executat o Troita in anul 2004 in cinstea Sfantului Pantelimon (din mozaic). In 2005 s-a ridicat lumanararul in partea de Sud-Vest a Bisericii (pictat). In anul 2006 a fost executate: pavajul din fata Biserici (100m2 ) si treptele din granit negru.